Crizele din Europa şi-au luat-o în cap. Oare nu au aflat că trebuie să plece în vacanţă înainte de alegerile din Germania?
Simon Cameron, un politician american care a fost Ministrul Războiului în cabinetul lui Lincoln (n.a. se pare că pe vremea "cinstitului" Abe încă se mai spuneau lucrurilor pe nume), a rămas în istorie printr-o declaraţie memorabilă: "Un politician cinstit este acela care, odată cumpărat, rămâne cumpărat."
Din acest punct de vedere, crizele financiare şi economice din Portugalia şi Grecia dau dovadă de o corupţie neobişnuită la nivel continental. Europa a crezut că le-a "cumpărat" cu sutele de miliarde de euro alocate până în prezent, dar realitatea este alta.
Doar o lună a trecut de la transformarea "Grexit-ului" în "Greecovery", iar acum presa internaţională scrie despre necesitatea unei noi reduceri a datoriei Greciei.
Dar lucrurile interesante se petrec în Portugalia. În urmă cu doi ani a fost aprobat, de către autorităţile europene, un plan de salvare de 78 de miliarde de euro, din care 12 miliarde trebuiau alocate sectorului bancar.
Bineînţeles că totul era condiţionat de implementarea unui program de austeritate, care să permită intrarea finanţelor publice pe o tendinţă sustenabilă. Autorităţile de la Lisabona au fost lăudate, de mai multe ori, pentru ceea ce părea un succes de necontestat în lupta anticriză.
Dar filmul propagandistic s-a rupt în urmă cu câteva săptămâni. Financial Times se întreba recent dacă Portugalia nu are nevoie de un al doilea bailout, în condiţiile unei creşteri accelerate a costurilor de finanţare, pe fondul unei noi crize politice.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani a crescut peste 8%, de la un minim al anului 2013 de 5,22%, înregistrat în a doua jumătate a lunii mai. Dar de unde vine panica, deoarece media randamentului pentru obligaţiuni