În condiţiile unei slăbiri a puterii centrale, în timpul viitoarei campanii prezidenţiale, mai ales între prima şi a doua rundă, unele state vecine ar putea să profite de această situaţie, a estimat un expert ucrainean, într-o declaraţie făcută agenţiei ruse de presă Regnum la Kiev.
În prezent, spune Vadim Karasev, există motive suficiente pentru a vorbi de apariţia unor dispute teritoriale cu ţările vecine Ucrainei şi, în primul rând, cu Rusia şi România, transmite Timpul.md, care citează Agerpres. “Există motive suficiente ca ministrul ucrainean al Apărării să se hotărască să vorbească de acest lucru. Dacă ar fi să vorbim concret de ţări, acestea ar fi România şi Rusia. Deşi Ucraina şi-a reglementat relaţiile cu România, acestea sunt în continuare problematice”, a afirmat Karasev, cunoscut ca politolog independent, potrivit Regnum.
Mai rămâne Crimeea ca o regiune destul de problematică, în ciuda faptului că în ultima vreme puterea a “curăţat la greu” elita politică din Crimeea şi eşichierul politic din peninsulă, a afirmat Karasev. El a atras atenţia că în prezent există tensiuni între Mejlisul (parlamentul) tătarilor din Crimeea şi guvernul central de la Kiev, dar şi probleme legate de staţionarea Flotei Rusiei în Marea Neagră cu baza la Sevastopol (sudul Ucrainei).
Ministrul ucrainean al apărării Pavel Lebedev a declarat recent că, în viitorul apropiat, Ucraina ar putea avea dispute teritoriale cu vecinii săi, din cauza unor interese economice. Cu toate că ministrul nu a dorit să menţioneze numele vreunei ţări, fostul ministru al apărării, Anatoli Griţenko, în prezent parlamentar din partea Batkivşina (partidul fostului premier Iulia Timoşenko) consideră România şi Rusia ca potenţiali agresori, după cum relatează Regnum.
În condiţiile unei slăbiri a puterii centrale, în timpul viitoarei campanii prezidenţiale, mai ales între prima şi a do