Autostrada Vestului a ajuns la 84 de kilometri, după 3 ani. Mai are de crescut, dar bănăţenii şi ardeleni nu vor să prindă majoratul acestei autostrăzi şi să nu fie lucrările finalizate. Unele tronsoane mai aşteaptă cupa excavatorului, în timp ce altele cresc văzând cu ochii. Aşa e... pe Autostrada Vestului.
Acum 3 ani şi ceva, în zona de Vest şi centru a României construcţia de autostrăzi a început să devină realitate. Primul tronson finalizat, dar nerecepţionat, este Arad-Timişoara - finalizat în decembrie 2011. În 2012 au fost finalizate trei tronsoane – by pass Arad - 10 kilometri, by pass Timişoara - 9,5 kilometri, Deva-Simeria – 15 kilometri, iar în 2013 a fost dat în funcţiune un lot din Simeria-Orăştie – 17 kilometri, astfel că în momentul de faţă se circulă continuu în Banat pe circa 52 de kilometri, iar în zona Ardealului – Deva – pe 32 de kilometri.
120 de poduri, viaducte, pasaje cu deschideri de la 6-7 metri până la 720 de metri
„Pe lângă toate micile defecţiuni pe unele tronsoane de autostradă, trebuie să remarcăm că au fost mişcate cîteva zeci de milioane de metri cubi de pământ, umplutură, săpătură, au fost executaţi mii de piloţi foraţi, au fost puşi în operă sute de mii de metri cubi de beton, o mare cantitate de fier-beton, grinzi prefabricate din beton şi oţel, rezultând 84 de kilometri de autostradă în funcţiune”, spune Marius Popovici, inginer, consultant în domeniul construcţiilor hidrotehnice, civile şi rutiere. Cei 84 de kilometri înseamnă circa 120 de poduri, viaducte, pasaje cu deschideri de la 6-7 metri până la 720 de metri – podul Mureş-Uroi. Toate aceste lucrări au fost executate de mii de constructori, ingineri, de diferite naţionalităţi. „Am întâlnit unguri, bulgari, nemţi, austrieci şi alţii. E remarcabil că efortul financiar este susţinut pe 85 de procente de către Uniunea Europeană pe POS transport, restul fiind