Violeta Pătrunjel Popescu. Născută la Braşov pe 16 decembrie 1971. Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai(1996), a Facultăţii de Teologie Ortodoxă – Asistenţă Socială a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu (1999) şi a unui Master la Universitatea Bucureşti (2004). A lucrat ca profesor de istorie la Braşov, iar din 1998 până în 2004 în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei ca muzeograf, profesor şi redactor la mai multe reviste şi anuare de cultură şi istorie: Grai Românesc, revista Angustia, Predania, Infoeurocarpatica etc. Coautoare a monografiei: Românii din Covasna şi Harghita, Editura Grai Românesc, 2002. Din 2004 se stabileşte în Italia. Este fondatoarea asociaţiei Centrul Cultural Italo-Român din Milano, promotoare a unor proiecte de păstrare a identităţii româneşti şi promovare a imaginii culturale româneşti în Italia. La Milano a publicat volumele: Dall'Est all Italia viaggio di un'artista. Il teatro di Maria Stefanache, Editura Arco, Milano 2007, Personalita romene in Italia, Editura Arco, Milano 2008; coordonatoare a Anuarului: Repere culturale româneşti in Peninsulă (Milano, 2012)
- Doamnă Violeta Popescu, după studii de istorie-filosofie şi teologie-asistenţă socială, după un master în studii istorice europene, toate în România, aţi ajuns la Milano să vă ocupaţi de relaţiile româno-italiene. Cum a fost acest drum?
- Spun mereu că aceste studii m-au obligat moral, cunoşti mai mult, te implici mai mult; implicându-te ai ocazia cunoaşterii unor realităţi şi începi să îţi aduci partea ta de contribuţie; istoria este o facultate care îţi dă repere generale, te învaţă să te raportezi la un context istoric iar studiile de teologie, însoţite de sentimentul credinţei, îţi dau un profund sens al vieţii, ca dar al lui Dumnezeu, credinţa te învaţă să preţuieşti viaţa, oamenii de lângă