Noua conducere a Statisticii a găsit „din surse administrative“ încă un milion de români la recensământul din 2011.
România mai are 20,1 milioane de locuitori, în scădere cu 1,5 milioane faţă de acum zece ani, arată rezultatele definitive ale recensământului din octombrie 2011 publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Populaţia stabilă a scăzut mai puţin decât era de aşteptat după ce în februarie anul trecut rezultatele provizorii ale celei mai ample cercetări statistice a României indicau o populaţie de 19 milioane de locuitori.
Aproape jumătate (46%) din populaţie locuieşte în mediul rural, iar indicele de îmbătrânire a populaţiei s-a dublat în ultimii 20 de ani. Alte rezultate ale recensământului mai arată că dezvoltarea pieţei universităţilor private a dublat ponderea absolvenţilor de facultate din ţară (de la 7,1% în 2002 la 14,4% în 2011), iar în ultimii zece ani au emigrat peste un milion de români, care şi-au stabilit domiciliile în state precum Italia sau Spania (cei mai mulţi).
Rezultatele recensământului din 2011 vor conduce la modificarea celor mai importanţi indicatori economici, iar tendinţele observate în urma acestei cercetări vor afecta economia dacă nu vor fi luate din timp măsuri, spun specialiştii.
„Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea produc trei efecte economice majore: creşterea presiunii asupra bugetului de stat, reducerea PIB-ului potenţial prin afectarea forţei de muncă şi a investiţiilor şi menţinerea dependenţei de capitalurile străine, deci implicit a deficitului de cont curent. Datele definitive ale recensământului arată necesitatea implementării unor politici publice menite să corecteze evoluţiile negative“, explică Eugen Sinca, analist-şef în cadrul BCR.
Antreprenorii spun însă că nivelul de trai, şi nu neapăra