Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a hunedoreanului Adrian Stoicoi, anchetat în dosarele comorilor dacice. Hunedoreanul, fostă călăută a traficanţilor de comori arheologice din Munţii Orăştiei, a fost acuzat că a jefuit fierăria dacilor.
Mai exact, Stoicoi ar fi descoperit un vechi aelier de fierărie, în zona cetăţii Sarmizegetuzei Regia, de unde a furat zeci de obiecte din fier, dar şi monede imprimate cu chipul regilor Koson şi Lysimach
„Adrian Stoicoi zis Adi Bocşeru este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani.
În perioada iunie 2007 – mai 2013, însoţit de mai multe persoane, el a efectuat detecţii şi săpături neautorizate în arealul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, de unde a sustras mai multe depozite monetare, conţinând monede Koson şi Lysimach şi unelte dacice din fier. Artefactele au fost tranzacţionate illegal, folosind o schemă care spăla povenienţa lor”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Fierăria dacilor din Sarmis
Peste 20 de unelte din fier au fost descoperite la domiciliul hunedoreanului, care locuieşte în zona Orăştiei, unde se află şi cetăţile dacice. Anchetatorii au mai ridicat din locuinţa lui şi staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale. „Piesele, în valoare totală de 13.030 de Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a fierului şi aparţin patrimoniului cultural naţional”, au informat reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Aflaţi mai multe despre comorile Sarmizegetusei:
Blestemul şi binecuvânt