Fără intervențiile prompte și clare ale diplomaților americani în viața politică românească, procesul de adaptare democratică ar fi fost în ultimii 20 de ani mult mai complicat.
In România, in discursul de emisarilor americani la Bucuresti de ziua independentei Statelor Unite au fost lansate noi apeluri pentru o relatie constructivă intre preşedintele de centru dreapta si guvernul de centru stinga.
Insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in România sugereaza ca a avut doua prioritati in perioada celor sase luni de dupa plecarea ambsadorului Mark Gitenstein: promovarea firmelor americane si intarirea institutiilor din România precum si a statului de drept. Duane Butcher, care conduce ambasada Statelor Unite la Bucuresti, a mai adaugat ca a „sustinut puternic” „coabitarea dintre primul-ministru si presedinte” precum si nominalizarea procurorilor sefi.
Fara interventiile prompte si clare ale diplomatilor americani in viata politica româneasca, procesul de adaptare democratica ar fi fost in ultimii 20 de ani mult mai complicat. Influenta ambasadorilor americani asupra liderilor politici români a fost esentiala din acest punct de vedere. Chiar si fostul presedinte român, Ion Iliescu a dat inapoi in 1999 in perioada ultimei mineriade, prin care stinga post-comunista pregatea un puci. Atunci cind de la Ambasada Statelor Unite i s-a transmis ca nici un stat occidental nu-i va recunoaste legitimitatea si nu va mai sta de vorba cu el daca insista sa pregateasca o lovitura de stat mascata de nemultumirile minerilor, Ion Iliescu a inteles si a oprit ostilitatile.
Exact acum un an urmasul lui Iliescu in fruntea socialistilor, Victor Ponta, a incercat si el o lovitura de stat, cind a vrut sa-l debarce pe Traian Basescu folosind tot felul de tertipuri la limita legii. Sub presiunile Washingtonului s