Un grup de activişti pentru mediu a dat publicităţii un studiu prin care arată că PepsiCo nu şi-a modificat nivelurile mari de carcinogen din băuturile pe care le comercializează, la mai bine de un an după ce a promis că va face acest lucru, scrie Internaţional Business Times.
Un studiu independent realizat anul trecut, în martie, de către Centrul pentru Sănătatea Mediului (CEH), a arătat că ingredientele din băuturile Pepsi şi Coca-Cola conţin o substanţă cancerigenă, denumită 4-methylimidazole (sau 4-MEI), care se formează în timpul procesului de colorare cu caramel. La vremea respectivă, ambele companii au anunţat că îşi vor modifica procesul de colorare, mai ales din cauza unei legi a statului California, conform căreia produsele care conţineau asemenea substanţe erau obligate să aibă pe etichetă avertizări cu privire la riscul de cancer.
Într-o cercetare ulterioară, CEH a găsit că ambele companii şi-au modificat formula în California. Însă, în timp ce Coca-Cola a făcut acest lucru şi în afara graniţelor statului, PepsiCo s-a limitat la implementarea modificării doar pe plan local. Astfel, zece produse testate în afară Californiei s-au dovedit a avea acelaşi colorant pe bază de caramel, cu aceleaşi niveluri mari ai compusului 4-MEI.
“Salutăm decizia Coca-Cola de a aplica această decizie la un nivel extins. Întârzierea din partea Pepsi este inexplicabilă. Îndemnăm compania să ia măsuri urgente pentru a oferi tuturor acelaşi grad de siguranţă precum cel din California”, a spus Michael Green, director executiv la CEH.
“Furnizorii noştri de colorant pe bază de caramel lucrează la modificarea procesului de producţie, pentru a reduce cantitatea de 4-MEI. Aşa cum ştiţi, cantitatea compusului respectă legea actuală din California, situându-se sub valorile maxime. Pentru restul Statelor Unite, acest lucru va fi implementat p