Valeriu Streleţ: „întrebări absolut denaturate, exagerate, vin să isterizeze opinia publică.”
Ca si alte dăţ, şi astazi în Parlament, cind a venit vorba de chestiuni legate de regiunea transnistreana, spiritele s-au incins si presedintele Parlamentului, Igor Corman, a fost obligat sa ceara o pauză pentru ca dialogul să revina in limitele uzantelor parlamentare. Pe masa deputaţilor a ajuns astăzi un proiect de lege care prevede anumite sancţiuni pentru străinii care vor încălca regimul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul îi obligă pe aceşti cetăţeni să raporteze autorităţilor, printr-o procedură numită înregistrare, că au traversat hotarul; în caz contrar, ar risca amenzi şi ulterioare expulzări. În cazul cetăţenilor ce vor veni prin Transnistria, înregistrarea se poate face chiar la graniţă, de către punctele mobile de control a migraţiei instituite în baza înţelegerilor cu UE. Noile norme erau cât pe ce să provoace o încăierare între comunişti şi majoritari.
Miza proiectului ar fi, potrivit autorilor, un control mai riguros al migraţiei provenite din zona transnistreana a Republica Moldova, control ce ar face parte din angajamentele asumate de Republica Moldova în faţa UE, pentru a obţine în schimb liberalizarea regimului de vize. Potrivit unor reglementări anterioare din acelaşi pachet, cetăţenii străini care vin prin Transnistria ar urma să se înregistreze la graniţa, pentru asta pe Nistru fiind instituite deja şi şase puncte mobile de control a migraţiei.
Norma conţinută în proiectul actual ar urma să introducă, ca în toată lumea, şi anumite sancţiuni pentru cei ce evită înregistrarea. Numai că măsurile au stârnit nemulţumiri în Transnistria. Administraţia de la Tiraspol a răspuns cu promovarea rapida a unei legi privind zisa frontiera a republicii transnistrene trasate unilateral si cu incorporarea teritori