Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, în şedinţa de Guvern, că după publicarea rezultatelor finale ale recensământului populaţiei reiese că la referendumul din iulie anul trecut pentru demiterea preşedintelui s-au prezentat la urne peste 50% dintre alegători.
"Am văzut şi eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie care am dat lovitura de stat cum ar spune unii rămaşi în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte prea mult acum. Însă o să vă rog domnule ministru de Interne, cu ministrul Administraţiei, totuşi să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră la o realitate care acum nu mai e contestată de nimeni: câţi suntem, cum se fac cvorumurile locale, naţionale, liste permanente, pentru că, din păcate, deciziile de anul trecut ale CCR au reuşit mai mult să ne încurce decât să ne lămurească şi poate, pentru viitor, nu mai păţim ce am păţit anul trecut", a spus primul-ministru.
La rândul său, ministrul de Interne, Radu Stroe, a precizat că odată cu intrarea în vigoare a Registrului electoral, practic chestiunea numărării şi stabilirii numărului de alegători în listele permanente nu mai ţine de competenţa Guvernului, ci a Autorităţii Electorale Permanente. "Deci voi nu vă mai băgaţi, gata, am înţeles. V-aţi spălat pe mâini, daţi la alţii", a replicat Victor Ponta. "Legea, legea. Noi ne-am băga, dar legea ne obligă să nu ne băgăm", a spus Stroe.
Numărul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani din populaţia stabilă a României era de 16.269.839, în octombrie 2011, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.Potrivit Biroului Electoral Central, la referendumul de demitere a şefului statului din 29 iulie 2012, din 8.459.053 de alegători care au participat la scrutin, 7.403.836 s-au pronunţat pentru demiterea preşedint