*După închiderea „magazinelor de vise“ de către Consiliul Local Tulcea, traficul cu substanțe cu efect psihoactiv s-a mutat în stradă
Aceste substanțe au dispărut din magazine, dar nu și de pe piață. Mai mulți tulceni au fost prinși, în ultimele luni, comercializând etnobotanice.
În iunie 2013, poliţiştii tulceni au depistat, în municipiu, o persoană ce deţinea şi comercializa 45 de pliculeţe de produse etnobotanice. Adrian, un tânăr de 21 de ani, este cercetat pentru pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și a rămas fără „marfă“.
În aprilie 2013, Lucian Gheorghe, de 24 de ani, şi Octavian Daniel Gheorghe, de 23 de ani din municipiul Tulcea, au fost prinși în flagrant pe strada Babadag din Tulcea: procuraseră şi deţineau cantitatea de 84,68 grame produse etnobotanice. Marfa urma să ajungă la consumatorii din Tulcea.
Tot în aprilie, poliţiştii au ajuns la locuinţa lui Dumitrel, un tânăr de 24 ani din Tulcea: aici oamenii legii au găsit 35 pliculeţe cu substanţe interzise (etnobotanice), un cântar electronic de precizie şi 150 folii din plastic (pliculeţe) pentru dozarea substanţelor interzise.
Soporan Ioan-Valeriu, de 35 ani, Racoviţă Radu-Daniel, de 23 ani şi Ianache Florin, de 32 ani sunt acuzați că în perioada 2012 – 2013, au comercializat produse etnobotanice către consumatori din municipiul Tulcea. Cei trei au fost prinși, ultima dată, în aprilie 2013.
Ce spun specialiștii
Noile substanţe cu efect psihoactiv denumite generic etnobotanice au devenit o realitate îngrijorătoare, cu implicaţii considerabile în plan social şi în domeniul sănătăţii. Implicaţiile pe termen lung ale consumului unor substanţe cu efecte necunoscute, transformă acest fenomen într-unul de maxim interes. Pericolul pe care aceste substanţe îl prezintă asupra