La o lună de la adoptarea în Parlament, la iniţiativa USL, a unei prevederi care scuteşte de licitaţii publice mai multe companii de stat şi regii autonome, premierul Victor Ponta a deschis astăzi discuţia în şedinţa de Guvern, în prezenţa presei, derobându-se de responsabilitatea modificării legislative
"Noi n-am fost de acord, Guvernul, parlamentarii decid. Înţeleg ca solietăţile comerciale să nu meargă chiar pe toate procedurile, dar nu vreau să se revină la sistemul în care nu ştim ce face fiecare cu banii. Aş vrea să vedeţi şi dacă e nevoie revenim cu o modificare", a spus prim-ministrul.
Amendamentul care exceptează de la obligaţia de a face licitaţii publice acele companii de stat care ativează pe piaţa concurenţială a fost popus în comisia de specialitate din Camera Deputaţilor de grupul PNL şi trecut în lege cu votul în plen al PSD, PNL, UDMR, minorităţilor şi independenţilor.
Mai mult, parlamentarii contactaţi de gândul au explicat că ideea a venit de la reprezentanţii ANRMAP, instituţie aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea directă a prim-ministrului, deputaţii având inclusiv după votul final, dificultăţi în a explica ce au aprobat exact în plen.
cauza susţinută de liberali în parlament a fost preluată la masa Guvernului de ministrul Economiei, Varujan Vosganaian, în coordonarea căruia funcţionează de altfel şi cele mai multe dintre companiile care sunt în acest moment exceptate de la achiziţii publice, deşi fuseseră introduse în lege de cabinetul Victor Ponta, prin Ordonanţă, pe 27 noiembrie anul trecut. Mai exact, este vorba despre Câştigătorii: companiile din subordinea AAAS, TAROM, ROMAERO, ROMAVIA, Antibiotice, hotelurile de stat, companiile de armament, denumite generic de cei implicaţi "societăţi care lucrează pe o piaţă concurenţială şi nu servesc interesului general", aşa cum au explicat preşedintele ANRMA