Opţiunile pe care Edward Snowden le mai are la dispoziţie, în ceea ce priveşte azilul solicitat, scad pe zi de trece. Fostul agent CIA şi colaborator NSA, care a dezvălui lumii întregi programul secret de spionaj în masă al americanilor (PRISM), a devenit un fugar, hăituit de numeroase servicii secrete, încă de la sfârşitul lunii mai, atunci când a ales să se refugieze în Hong Kong.
De-atunci, doar câteva ţări şi-au arătat disponibilitate de a îi asigura acestui azil. Până se va decide asupra următoarei sale destinaţii, Snowden se află încă în zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetyevo.
Mai jos, avem o listă a statelor care se aflau pe radarul fostului agent CIA şi poziţia oficială exprimată de acestea.
Austria. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1998. Răspunsul Vienei a fost că Snowden trebuie să fie pe pământ austriac pentru a completa formularul privind azilul.
Bolivia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1995. Cu câteva ore înainte ca avionul său să fie deturnat deasupra Europei, sub suspiciunea că la bord s-ar afla şi Edward Snowden, preşedintele Evo Morales declarase că va lua în considerare o eventuală cerere de azil, din partea fugarului.
Brazilia. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1961. Autorităţile de aici au spus că vor respinge azilul lui Snowden.
China (Hong Kong). Există un tratat de extrădare între SUA şi Hong Kong, semnat în 1996, înainte ca provincia să fie alipită Chinei. Oficialii SUA au acuzat autorităţile de aici că au tergiversat cererea de extrădare a lui Snowden, înainte ca acesta să plece în Rusia. China nu are un tratat reciproc de extrădare cu SUA şi nu a dat un răspuns oficial în ceea ce priveşte acordarea azilului.
Cuba. Are un tratat de extrădare semnat cu SUA în 1904. Până acum, nu a fost niciun răspuns oficial ve