Care este ţinta cazului de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”? Nu cred că directoarea acestui liceu ar putea să perturbe stabilitatea statului român; la fel, greu să convingem că obţinerea câtorva diplome de Bacalaureat cu mijloacele clasice ale copiatului ar reprezenta un atentat la siguranţa naţională. Nici sumele vehiculate drept “mită” – 12.000 de lei strânşi mână de la mână de elevi şi părinţi pentru confortul comisiei de Bacalaureat nu răstoarnă piaţa financiară; nu influenţează cursul de schimb sau ratingul de ţară.
În plin scandal la scară mondială în care serviciile secrete americane sunt prezentate ca interceptorul planetar de care nu scapă nici duşmanii dar, vai, nici aliaţii, Serviciul Român de Informaţii cade şi el ca musca în lapte, arătându-şi muşchiuleţii nu în lupta antitero, nici în prinderea gangsterilor, ci într-un scandal cu liceeni.
Încă din luna mai vigilenţii ofiţeri SRI au descoperit conspiraţia de la Bolintineanu. Văzând marele potenţial al cazului care deschidea o pistă de investigaţii într-un domeniu încă (sperăm) virgin, conducătorii ierarhici ai vigilentului ofiţer au deschis operaţiunea “Bolintineanu”. Mijloacele specifice – filaj, informatori, tehnică de ascultare – au fost plasate, evident, în mod legal, cu mandat de la judecător. Cum au convins magistratul să fie ascultaţi suspecţii? A fost prezentată fişa principalului urmărit – Dimitrie Bolintineanu. Participant la Revoluţie, deci un posibil recidivist, fost ministru la Externe, la Culte şi Educaţie, a avut relaţii încordate cu Turcia şi Rusia, emigrant la Paris, membru al Lojei masonice, Bolintineanu devine un adevărat pericol, după fişa lui.
La călătorii sunt menţionate Palestina, Istanbul, Cairo – numai locuri pline de agitaţii teroriste şi islamiste. E drept, nu s-a specificat în cursul întâlnirilor de la vârful SRI, nici judecătorului că suspectul era