Douglas Engelbart, cunoscut pentru inventarea mausului şi lansarea unor idei care stau la baza tehnologiei actuale, a murit la vârsta de 88 de ani.
Vizionar al industriei IT, Engelbart a prezentat în anul 1968 primul maus destinat computerelor, precum şi viziunea sa pentru un viitor în care oamenii vor răspândi şi manipula informaţia utilizând calculatorul, idee care a evoluat mai târziu în Internet.
Momentul său de glorie a avut loc în iarna anului 1968, când a prezentat la San Francisco conceptul de "mouse" ca interfaţă între om şi computer. Conferinţa a este descrisă drept "mama tuturor prezentărilor" datorită numeroaselor idei care au inspirat mai târziu evoluţia industriei IT, pregătind terenul pentru conceptele de videoconferinţă, hyperlink, editare de text şi alte tehnologii utilizate în prezent la scară largă.
Moartea lui Engelbart a fost anunţată de Muzeul de Istorie a Computerului din San Francisco şi confirmată de Stanford Research Institute, institutul de cercetare unde vizionarul a petrecut cea mai mare parte a carierei de cercetător.
"Nu eram interesaţi de automatizare, ci de augmentare. Nu construiam doar un instrument, ci pregăteam un întreg sistem de prelucrare a cunoaşterii", a declarat mai târziu Engelbart, care nu a fost mulţumit că invenţia sa a fost denumită "mouse".
Douglas Engelbart a fost decorat în anul 2000 de preşedintele Bill Clinton cu Medalia Naţională pentru Tehnologie şi Inovaţie pentru cotribuţiile aduse tehnologiei de-a lungul vieţii.
Decoraţia recunoaşte rolul jucat de Engelbart în "construirea fundaţiilor computerului personal, inclusiv interacţiunea continuă, în timp real, utilizând ecranul pe bază de tub catodic şi mausul, legăturile de tip hipertext, editarea de text, jurnalul online, teleconferinţele şi colaborarea de la distanţă". Douglas Engelbart, cunoscut pentru inventarea ma