Sudanul a invitat în repetate rânduri Rusia să se implice într-un proiect de anvergură: construirea unei căi ferate de la un capăt la altul al Africii, de la Dakar la Port Sudan. Este posibil ca Moscova să accepte acest proiect riscant de infrastructură doar în schimbul participării sale la proiecte energetice pe continentul african, comentează joi publicaţia rusă Vzgliad.
Guvernul sudanez i-a propus Rusiei să participe la construcţia căii ferate Transafricane, de la Dakar (capitala Senegalului) până la Port Sudan, coasta Mării Roşii.
Ambasadorul Sudanului, Omar Dahab, a confirmat miercuri faptul că o astfel de ofertă a fost făcută săptămâna trecută Căilor Ferate ale Rusiei (RJD), în cadrul unor negocieri bilaterale.
Această cale ferată trebuie să treacă prin mai multe ţări africane şi ar urma să lege oceanele Atlantic şi Indian. Port Sudan este singurul port al Sudanului, prin care trece cea mai mare parte a exporturilor.
În viitor, calea ferată ar urma să conecteze capitala Senegalului şi portul Djibouti, situat mai la sud de Port-Sudan, în Golful Aden. Acest port este unul dintre cele mai importante din vestul Oceanului Indian.
Potrivit ambasadorului sudanez, 'proiectul urmează să fie implementat în comun cu Organizaţia Cooperării Islamice' (OCI). 'Rusia are o mare oportunitate de a participa la acest proiect. Noi, cel puţin, i- am făcut această propunere'- a spus Dahab.
În plus, Căile Ferate Ruse ar putea ajuta la dezvoltarea comunicaţiilor feroviare între Sudan şi ţările vecine, precum şi 'să investească în construcţia şi modernizarea căilor ferate de pe continentul african', a mai spus el.
Sudanul i-a propus încă de anul trecut acest proiect Rusiei, afirmând că există posibilitatea ca o parte din resursele de finanţare să vină de la Banca Islamică de Dezvoltare şi de la un