Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău se îndreaptă cu paşi siguri către desfiinţare. Şedinţa de luni a Consiliului de Administraţie, la care au luat parte şi reprezentanţi Ministerului Agriculturii şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, căreia i se subordonează unitatea, poate fi bomboana de pe colivă.
Toţi cei trei reprezentanţi ai staţiunii în CA s-au abţinut de la vot atunci când s-a propus ca Academia să demareze procedurile legale pentru preluarea în proprietate a suprafeţelor de teren şi astfel să salveze unitatea de la desfiinţare. Primii care au privit cu neîncredere asupra acestei potenţiale soluţii a fost cercetătorul Costel Vânătoru, urmat de colega sa Floarea Burnichi. Ca urmare, propunerea nu a trecut, iar eventualele demersuri care ar salva Staţiunea au rămas în coadă de peşte. Directorul SCDL, Constantin Vlad, este sigur că Academia nu va lăsa nesancţionată atitudinea reprezentanţilor Staţiunii de Cercetare. „Probabil că vom fi chemaţi la Academie, vom fi traşi de urechi că nu am înţeles demersurile lor şi atunci se va hotărî dacă terenurile vor trece în proprietatea Academiei sau nu”, a spus, joi, Constantin Vlad. Pe de altă parte, cercetătorul Costel Vânătoru spune că oficiali de la Bucureşti au anunţat că nu se va interveni asupra terenurilor staţiunilor. În realitate însă, dorinţa celor de la Staţiune este ca unitatea de cercetare să rămână de sine stătătoare, fără să se subordoneze vreunei entităţi care, la un moment dat, i-ar putea decide soarta. Până la urmă tot Academia ar fi salvarea Staţiunii, însă nu se ştie în ce măsură.
Legea-i lege
Şi subprefectul judeţului Buzău, Alecu Vasile, a precizat ieri că nu doreşte ca Staţiunea să fie desfiinţată, iar, oficial, cei în cauză nu pot face decât diligenţele necesare pentru a fi exceptaţi de la prevederile Legii retrocedării, deşi nu este singura unitat