Absolvenţii de liceu au avut de susţinut, ieri, proba scrisă obligatorie a profilului, respectiv matematica pentru absolvenţii liceelor cu profil real şi tehnologic, şi istoria pentru absolvenţii profilurilor umanistice şi vocaţionale. La intrarea în sălile de examene tensiunea era imensă, dat fiind că această probă a fost „piatra de poticnire” pentru mulţi candidaţi în ultimii doi ani.
O dovadă a faptului că toţi se aşteptau la subiecte foarte dificile a fost prezenţa masivă în preajma locurilor de examinare a părinţilor candidaţilor, a rudelor şi prietenilor acestora, îngrijorarea putându-se citi cu uşurinţă pe toate chipurile.
Cu totul alta a fost atmosfera la ieşirea din sălile de examene: doar feţe radioase, îmbrăţişări, zâmbete şi felicitări. Deşi am vizitat cinci astfel de locuri de examinare, n-am întâlnit nicăieri vreun candidat care să nu fie convins că va lua nu notă de trecere ci una chiar bună. „Recunosc: am fost foarte speriată. În anii trecuţi, la proba asta s-a picat pe capete. Mi-a fost frică, recunosc, dar mi-a fost frică degeaba. Subiectele au fost accesibile. N-ar fi drept să spun că au fost uşoare sau grele; termenul corect este «accesibile». Dacă ar trebui să-mi apreciez eu lucrarea, mi-aş da 9”, a spus o tânără absolventă zâmbind cu reţinere. Alături de ea, în acelaşi grup, un proaspăt ieşit din examen a intervenit râzând: „Dacă este ceva de recunoscut, atunci trebuie să recunosc că subiectele au putut fi rezolvate de orice elev care a fost prezent la orele de curs. N-au fost subiecte pentru cei care au luat meditaţii sau pentru tocilari, dar nici pentru chiulangii; cine a fost la ore şi a fost atent, dacă a mai şi pus mâna pe carte acasă, a luat examenul fără probleme”.
La toate centrele de examinare, atmosfera a fost aceeaşi. Cu toate eforturile de-a afla vreun nemulţumit de dificultatea subiectelor, n-am aflat nici m