Preşedintele Traian Băsescu a admis, joi, că România a înregistrat "cu certitudine" o scădere a populaţiei, el arătând că, deocamdată, se merge pe cifrele anterioare ultimului recensământ.
"Recensământul face o situaţie a populaţiei care locuieşte în România, nu a celor milioane de majori care sunt în afara frontierelor", a precizat Băsescu.
El a arătat că nu este vorba de o scădere îngrijorătoare a populaţiei, întrucât recensământul a şi fost boicotat.
Întrebat dacă cifra populaţiei este îngrijorătoare şi dacă apreciază că aceasta a scăzut dramatic, şeful statului a răspuns: "Nu, pentru că referendumul, dacă vă aduceţi aminte, a fost şi boicotat, Aduceţi-vă aminte de apelul de a nu da actele, de a nu participa la acest recensământ".
Preşedintele a menţionat că recensământul este foarte important pentru că funcţie de el România are numărul de locuri în Parlament, are numărul de voturi în Consiliul European şi în Consiliile Uniunii Europene, dar a subliniat că, deocamdată, se merge pe cifrele anterioare acestui recensământ.
Băsescu a admis, joi, însă, că România a înregistrat "cu certitudine" o scădere a populaţiei.
"Cu certitudine însă avem o scădere de populaţie, chiar dacă la evidenţa populaţiei populaţia majoră este într-o uşoară creştere, dacă aţi observat, în ultimii ani, pentru că au intrat aşa-numiţii decreţei la vârsta de peste 18 ani. Dar pe fond populaţia scade ca urmare a natalităţii scăzute", a spus Băsescu.
Populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane, faţă de recensământul anterior, din 2002, conform rezultatelor definitive privind populaţia ale Recensământului 2011, anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică. Preşedintele Traian Băsescu a admis, joi, că România a înregistrat "cu certitudine" o scădere a populaţiei, e