Am cheltuit 40 de milioane de euro. Din banii publici. Am pus pe drumuri mii si mii de persoane si am deranjat milioane de cetateni. Am consumat etraordinar de multa energie. Totul pentru a afla cati cetateni are Romania. Si care este structura acestora. Iar astazi, ce constatam? Ca ne-am ales cu praful de pe toba. Se cauta vinovatii.
Nu mai insist asupra necesitatii unor calcule exacte legate de populatia unui stat. De la cateva cifre deriva toate raportarile statistice, dintre care unele au un imens impact emotional ori psihologic, altele au un impact social sau politic, dar cel mai important este efectul economic pe care cifrele il produc. De la produsul intern brut pe cap de locuitor, pana la toti ceilalti indicatori care vizeaza nivelul de trai al cetateanului si stadiul la care se afla un stat in raport cu celelalte state.
Daca aceste cifre sunt gresite, daca ele sunt vadit alterate, atunci sa nu ne miram de ce Romania se numara in continuare printre statele lipsite de credibilitate.
In 2011, cand administratia Boc a organizat recensamantul, au fost comise o serie intreaga de nereguli. Unele intentionate, care ar fi trebuit sa se constituie in dosare de urmarire penala, iar altele datorate incompetentei crase a unor functionari publici, mai mult sau mai putin importanti, fapt care intr-un stat civilizat s-ar fi soldat cu numeroase destituiri. Astazi se stie ca un numar extrem de mare de persoane nu a fost investigat la recensamant, iar intr-un procent semnificativ, datele au fost completate eronat, cifrele rezultate nefiind cele de pe teren, ci pur si simplu scoase din burta.
Institutul National de Statistica, care si el are destule bube in cap, hai sa le spunem istorice, inturcat a fost si mai este un important instrument de manipulare politica, nu se afla totusi decat la capatul acestui traseu intortocheat. INS a lucrat, cum se spune,