Institutul Naţional de Statistică a făcut publice, ieri, rezultatele recensământului din 2011, care arată că la referendumul pentru demiterea preşedintelui s-au prezentat peste 50% din românii cu drept de vot.
Potrivit noilor date făcute publice de Institutul Naţional de Statistică, populaţia stabilă a României, la 20 octombrie 2011, era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane faţă de recensământul anterior, din 2002, care a fost luat în calcul la referendumul din 2012. Totodată, un număr de 16.269.839 de persoane din populaţia stabilă a României au 18 ani şi peste, însă, potrivit INS, această cifră nu este şi cea a populaţiei cu drept de vot, care nu a fost dată încă publicităţii. După aflarea rezultatelor recensământului, premierul Victor Ponta a declarat că cifrele arată că la referendumul pentru demiterea preşedintelui s-a atins pragul minim.
Mobilizarea împotriva lui Băsescu, mai mică
Potrivit sociologului Alfred Bulai, noile date de la INS nu se pot aplica referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu de anul trecut, ci unui nou demers similar. Totuşi, un nou referendum împotriva preşedintelui nu ar mai scoate din casă peste opt milioane de români. „Băsescu nu mai este la cota de nepopularitate de acum un an. Pe de altă parte, avem o guvernare USL de un an care a început să îşi creeze propriii nemulţumiţi”, a explicat sociologul.
Multă lume nu îi va mai răspunde la telefon
Deoarece în 2014 intră în ultimul an de mandat, preşedintelui Traian Băsescu i se vor închide multe uşi. „De anul viitor este posibil ca lui Traian Băsescu să nu îi răspundă multă lume nici la telefon. Aşa se întâmplă cu preşedinţii când îşi încheie mandatele, nu doar la noi. Structurile puterii din stat se orientează către posibilii înlocuitori. Parchetele, serviciile şi alte structuri cu rol