Douglas Engelbart a murit săptămâna aceasta. El este inventatorul mouse-ului, una dintre cele mai importante invenţii ale secolului XX, dar şi un vizionar în ceea ce priveşte tehnologia. Care este însă povestea din spatele mouse-ului? Cine a dus mai departe schiţele lui Douglas Engelbart şi a făcut din mouse accesoriul de dorit?
Douglas Engelbart a susţinut în 1968 o conferinţă la San Francisco care avea să rămână în lumea tehnologiei sub numele „mama tuturor demonstraţiilor“. Atunci a prezentat pentru prima dată ideea unui mouse, împreună cu ideea de interfaţă grafică pentru a interacţiona cu un calculator. Avea să obţină patentul pentru acesta în 1970, iar 14 ani mai târziu dispozitivul gândit de el avea să devină cu adevărat popular.
Demonstraţia primului mouse
După ce venit cu ideea unui mouse, şi a reuşit să-l construiască într-o formă vag similară celei de azi, Douglas Engelbart a mai avut de aşteptat peste 10 ani până când să-l vadă folosit cu adevărat conectat la un calculator. În 1981, Xerox avea să creeze Xerox 8010 Star Information System, dotat cu un mouse. Directorii companiei nu au vrut, însă, acest proiect, nu au dorit nici interfaţa grafică implementată, spre finalul anilor '70 când le-au fost prezentate ideile. Dar atunci a apărut Steve Jobs.
În 1979, câţiva ingineri de la Apple conduşi de cofondator, Steve Jobs, aveau să meargă la Xerox PARC pentru a vedea inovaţiile în ceea ce priveşte interacţiunea cu PC-ul. Cei care au implementat mouse-ul şi interfaţa grafică nu au dorit să le ofere, pur şi simplu, ideile celor de la Apple, dar era prea târziu. Jobs a văzut potenţialul şi în 1983 apărea pe piaţă Lisa - primul cel mai de succes computer cu interfaţă grafică şi mouse, chiar dacă Jobs a fost înlăturat din proiect cu un an înainte de lansare.
Întâlnirea dintre Steve Jobs şi cei de la Xerox - 1979
Mic