Armata a preluat puterea. Lumea e îngrijorată pentru democraţia egipteană, dar evită să vorbească despre lovitura de stat
“Lovitură de stat în Egipt”, se grăbesc să titreze marile cotidiene occidentale, în timp ce Armata egipteană prelua puterea la Cairo, abroga Constituţia şi îl destituia pe preşedintele islamist (democratic ales!) Mohammed Morsi. În stradă, în Egipt, veştile se precipitau la secundă, iar manifestanţii, cu sutele de mii şi chiar milioanele, care protestau de mai multe zile, explodau de bucurie. “În Egipt a învins Piaţa Tahrir”, s-a gândit atunci să scrie un ziar italian, ca să scoată în evidenţă şi voinţa (ba chiar bucuria) unei părţi a populaţiei. Una peste alta, în Egipt a fost şi lovitură de stat, şi înc-o revoluţie. Un paradox, în orice caz, să te bucuri că Armata îţi înlătură preşedintele democratic ales şi-ţi abrogă Constituţia, înlăturând, astfel, şi deriva islamistă a Primăverii arabe.
Repliere
Comunitatea internaţională s-a repliat relativ rapid, părând să accepte noua putere din Egipt, chiar dacă mai multe state au cerut revenirea rapidă la un proces democratic după înlăturarea lui Morsi. Judecătorul Adly Mansour, şeful Curţii Constituţionale, a depus jurământul, joi, ca preşedinte interimar al Egiptului, după demiterea de către armată a lui Mohamed Morsi.
Preşedintele egiptean înlăturat de la putere, Mohammed Morsi, a fost transferat la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani, din care provine acesta, în timp ce echipa sa era deţinută într-o clădire militară, cu câteva ore înainte de depunerea jurământului de înlocuitorul său interimar.
Ulterior, autorităţile egiptene au emis un mandat de arestare pe numele liderului Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie, şi a adjunctului său, Khairat al-Shater. Cei doi bărbaţi sunt căutaţi şi acuzaţi că au incitat la uciderea, duminică, a