Europenii au acceptat, miercuri, să înceapă negocierile cu Statele Unite privind Acordul de liber-schimb, după un scandal diplomatic legat de aterizarea forţată a avionului preşedintelui bolivian, suspectat că l-ar ascunde la bord pe fostul consultant american fugar Edward Snowden, relatează AFP, potrivit Mediafax.
La Berlin, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a anunţat, în prezenţa liderilor german şi francez, că negocierile dintre UE şi Statele Unite privind Acordul de liber-schimb vor începe la 8 iulie, dar, în paralel, grupurile de lucru vor trebui să clarifice amploarea spionajului practicat de către americani.
"Am convenit, astăzi (miercuri) următorul lucru: credem în relaţia transatlantică (...), dar vrem în acelaşi timp grupuri de lucru", pentru a analiza impactul practicilor de spionaj americane, a spus Barroso.
În cursul serii de miercuri, preşedintele american Barack Obama i-a dat asigurări cancelarului german Angela Merkel că Statele Unite "luau în serios" îngrijorările europene apărute în urma dezvăluirilor despre practicile de spionaj.
În cadrul unei discuţii telefonice, miercuri, Barack Obama şi Angela Merkel au convenit ca oficiali ai celor două ţări să se întâlnească în cursul următoarelor zile pentru a trata aceste probleme mai detaliat, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.
În plus, Casa Albă a confirmat că un grup transatlantic de experţi se va reuni "începând din 8 iulie" pentru a schimba informaţii despre PRISM, programul american de supraveghere a comunicaţiilor care vizează şi cetăţeni europeni.
În cursul dimineţii, părerile erau încă împărţite între Franţa şi Germania. Berlinul s-a pronunţat în favoarea unei lansări rapide a negocierilor, în timp ce Parisul pleda pentru o "suspendare temporară" a procesului, pe fondul dezvăluirilor cu privire la spionajul practicat de serviciile