Statisticile comparative intocmite de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Maramures arata ca siguranta in maternitatile din judet a crescut in ultimii sapte ani, chiar daca, in realitate, multe dintre sectiile de obstretica-ginecologie au ramas fara medici de specialitate iar o parte dintre anestezisti fac naveta intre spitale pentru a asigura serviciile medicale necesare in caz de cezariana sau complicatii la nastere.
Numeroase mamici au reclamat faptul ca serviciile publice din maternitatile maramuresene lasa de dorit. Statisticile spun insa ca actul medical a crescut mult in calitate, cata vreme numarul deceselor inregistrate la nastere este in scadere. Totusi, comparativ cu statisticile europene, mortalitatea infantila ramane la un nivel mult prea mare. In 2011, spre exemplu, la nivelul judetului s-au inregistrat 29 de decese in randul copiilor cu varste sub un an, iar anul trecut numarul a crescut cu 10.
„Aceste cazuri le regasim in spitalele mari si maternitatile mari care isi desfasoara activitatea pe raza judetului: Spitalul Judetean, Spitalul Municipal Sighet si Spitalul Orasenesc Borsa si Viseu, unde sunt maternitati. In celelalte spitale nu avem activitate materno-infantila”, a explicat Rares Pop, director DSP Maramures.
Desi este cunoscut faptul ca multe dintre cazurile de deces in randul nou-nascutiilor s-au inregistrat in localitatile Borsa, respectiv in Viseu, reprezentantii DSP au refuzat sa nominalizeze clar spitalul care a inregistreaza recordul negativ in materie de mortalitate infantila. Ei au subliniat ca, exceptand anul 2012, cand 39 de copii cu varste de pana la un an au decedat, fenomenul a fost in continua scadere. Astfel, daca in 2005, numarul bebelusilor morti in primele sase zile de la nastere era de 43, in sapte ani a ajuns la mai putin de jumatate.
„ Mortalitatea infantila, r