Pentru a evita o eticheta de avertizare a consumatorului, asa cum o impune legislatia din statul California (SUA), companiile Coca si Pepsi au decis sa renunte la un colorant caramel considerat cancerigen de catre o asociatia a consumatorilor. Cele doua companii au anuntat ca vor modifica reteta acestor bauturi, valabila in SUA. Aceasta modificare le-a fost impusa de o noua legislatie adoptata in acest stat, care obliga cele doua companii, lidere pe piata bauturilor carbogazoase, de a-si insoti produsele de un avertisment de tipul "atentie produsul contine un compus cancerigen". Este vorba de 4-methilimidazole (4-MEI) din colorantii caramel. In ianuarie anul acesta, in California s-a luat aceasta decizie cu scopul de a preveni riscurile asupra sanatatii consumatorilor. Astfel, potrivit legislatiei se va diminua la 29 micrograme doza zilnica adminisibila de 4-MEI. Or, potrivit asociatiei pentru protectia consumatorilor din SUA (CSPI), o cutie (35 cl) de coca ar contine intre 142 si 146 micrograme, iar o cutie de pepsi, intre 145 si 153 de micrograme.
Despre 4-MEI se stie deja ca afecteaza ficatul, plamanul, tiroida si compozitia sangelui. Totusi toxicitatea acestei substante pentru consumatori este un continuu subiect de dezbateri. Astfel, acest colorant nu este inclus in programul national de toxicologie din SUA ca fiind cu potential cancerigen pentru consumatori. Agentia de Securitate Alimentara din SUA (FDA), dar si organismele similare din Canada si Uniunea Europeana (EFSA) nu interzic si nu au stabilit in mod precis interzicerea 4-MEI din compozitia unor produse.
EFSA (European Food Safety Autority) a considerat, in martie 2011, ca nivelul maxim de expunere la 4-MEI ca urmare a consumului unor alimente care contin colorantii E 150c si E 150d (respectiv caramelul din coca si pepsi) nu ar trebui sa provoace ingrijorari. Adica,