Africa va trebui să înveţe să facă faţă sacrificiilor dureroase pe termen scurt pentru a avea câştiguri economice pe termen lung
Ridicarea Africii din sărăcie va ajuta în acelaşi timp la dezvoltarea Chinei
În urmă cu trei decenii, liderii chinezi au implementat o serie de reforme economice care au ajutat milioane de oameni să scape de sărăcie şi să transforme ţara asiatică într-un centru de putere industrială cu un arsenal puternic de rezerve valutare.
Cu toate acestea, tranziţia a fost departe de a fi una uşoară.
"Mai ales în primii 10 ani, a fost foarte dur şi greu", explică Zhong Jianhua, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri africane.
"Atât de multe întreprinderi, fabrici, intră în faliment, milioane de muncitori au fost concediaţi sau sunt şomeri."
Înainte de a deveni gigantul economic de astăzi, China a fost în principal o economie agricolă care se lăuda cu rezerve uriaşe de resurse naturale - destul de similare în multe părţi cu ale Africii.
Şi atunci întrebarea este dacă există anumite lecţii pe care ţările africane ar putea să le înveţe de la China, în timp ce încearcă să-şi sporească economiile şi să-şi atingă obiectivele de dezvoltare?
Potrivit lui Zhong, succesul economic pe termen lung nu vine fără costuri pe termen scurt, iar acesta este mesajul pe care vrea să-l transmită liderilor africani.
"Când folosim experienţa noastră în ajutorul ţărilor africane, pe de-o parte, trebuie să spun ceea ce ar trebui să faceţi şi de ce anume aveţi nevoie, şi probabil, pe de altă parte, trebuie să subliniem la ce anume să se aştepte."
Într-un interviu realizat de CNN cu Zhong Jianhua s-a vorbit despre comerţ, investiţii şi ce lecţii ar putea învăţa Africa de la ascensiunea Chinei la nivel de superputere.
Ce poate învăţa Africa de la China?
Zhong Jianhua: Pot să vă spun o