Peste 727.000 de romani sunt plecati din tara pentru o perioada mai mare de un an, potrivit datelor finale ale Recensamantului din 2011 transmise de Institutul National de Statistica (INS). Cifrele emigratiei sint insa subestimate, dupa cum arata chiar INS, din cauza imposibilitatii de a-i recenza pe cei plecati cu toata familia. Cele mai multe persoane care au ales sa plece din tara provin din judetele din Moldova. Practic, cinci din cele opt judete ale Moldovei ocupa primele 5 pozitii din topul romanilor plecati, top condus de judetul Bacau (peste 57.000 de cetateni plecati). In ceea ce priveste tarile in care romanii au ales sa plece, Italia conduce detasat topul, fiind destinatia preferata de peste 341.000 de romani (o cifra ce paleste totusi pe langa estimarile neoficiale ce spun ca in Italia s-ar afla peste 1 milion de romani). Israelul, tara care in urma cu un deceniu sau mai bine era in topul destinatiilor persoanelor care voiau sa plece din tara noastra, lipseste din top 20.
Vezi mai jos o HARTA INTERACTIVA cu situatia romanilor plecati din fiecare judet si cu tarile in care au ales cei mai multi romani sa se stabileascaNumarul persoanelor care au plecat in strainatate pentru o perioada de cel putin un an, si nu fac parte din populatia stabila a tarii, este de 727,5 mii potrivit rezultatelor finale ale Recensamantului din 2011 prezentate joi de catre INS.
Totusi, acest numar total nu cuprinde decat o parte a numarului de emigranti externi. Sub-inregistrarea semnificativa a fost cauzata de faptul ca, la momentul critic al recensamantului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu intreaga familie in strainatate si nici nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare informatiile solicitate despre acestia, a transmis INS.
INS: 1 milion de persoane nu au fost recenzate
Conform definitiei internationale, nu au