Câți români mai sunt cu toții? Este o întrebare care a stârnit mai ales pasiuni politice, dar al cărei răspuns nu ține doar de disputele politicienilor. Suspansul nu se mai prelungește, pentru că Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi primele rezultate definitive ale recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011.
Odată cu aceste noi date se va şti oficial câţi români trăiesc în ţară şi câţi în afara ei şi astfel vor putea fi actualizate şi listele electorale.
Rezultatele preliminare ale recensământului anunţate încă de anul trecut au arătat o scădere importantă a populaţiei Romaniei – de la 21,6 la 19 milioane de locuitori. Cifrele au fost subiect de dispută în mediul politic, în vara anului trecut, în contextul alegerilor locale şi al referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
USL a cerut să se ia ca punct de referinţă în calcularea cvorumului 16 milioane de cetăţeni cu drept de vot, aşa cum rezulta din datele preliminare ale recensământului şi nu 18 milioane, potrivit ultimului recensământ valid. Dacă s-ar fi ţinut cont de solicitarea USL, referendumul ar fi fost validat şi seful statului demis.
Datele INS ar fi putut influenţa şi rezultatele alegerilor generale din decembrie 2012. Dacă s-ar fi aplicat, prezenţa la vot ar fi fost de peste 55% și nu de numai 41%.
Probleme au fost şi la înregistrarea CNP-urilor pentru formularele de la recensământul din 2011. Aproximativ 450.000 de CNP-uri aferente formularelor fie au fost înregistrate de mai multe ori, fie au fost eronate sau nu au fost completate. Înseamnă 2,33% din totalul înregistrărilor.
Rezultatele de astăzi privind recensământul populaţiei ar fi trebuit să fie făcute publice în octombrie anul acesta. Însă, pe fondul discuţiilor legate de organizarea unui referendum privind revizuirea Constituţiei în toamnă, termenul a fost devansat.
Număra