Acţionarul majoritar al Asirom şi Omniasig a numit, în ambele companii, oameni noi în posturi-cheie. În raportul oficial, VIG se vede deja lider al pieţei din România
Două dintre cele mai mari societăţi de asigurare din România, ambele avându-i ca acţionar majoritar pe austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), ar putea fuziona în viitorul apropiat. Informaţia, care se referă la Omniasig şi Asirom, circulă deja de câteva luni în piaţa asigurărilor. În urma fuziunii, ar rezulta cea mai mare societate de asigurări din România. Pe cale oficială, informaţia e încă negată, VIG mizând, aproape în toate ţările unde este prezentă, pe o strategie multibrand, după cum ne spune şi Alexander Jedlicka.
România nu e însă nici pe departe ca alte ţări din regiune. În fapt, după cum arată cifrele oficiale, ţara noastră este singura care a dus pierderi VIG şi care a mai consemnat şi scăderi substanţiale ale vânzărilor. Potrivit raportului pe 2012, volumul primelor brute subscrise în ţara noastră a scăzut cu aproximativ 11% în 2012, la doar 448 de milioane de euro, în timp ce, în regiunea Europei Centrale şi de Est, a fost înregistrată o creştere de 15%.
Pregătirile au început
Cum situaţiile speciale presupun măsuri speciale, VIG şi-ar putea schimba principiile în cazul României. De altfel, apar şi primele semne concrete. Atât Asirom, cât şi Omniasig au anunţat că au noi şefi pe zona financiară. Ambii sunt polonezi: Rafal Mosionek, numit membru în directoratul Omniasig şi care urmează să îndeplinească atribuţiile de CFO al companiei, şi Malek Golebiewski, noul CFO al Asirom. Cei doi vor superviza practic tot ce înseamnă finanţe în cele două societăţi. În plus, poate nu întâmplător, în raportul anual pe 2102, VIG se prezintă ca lider al pieţei asigurărilor din România deşi, luate individual, nici Omniasig şi nici Asirom nu ocupă această poziţie.
Une