Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi Legea pentru modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, în contextul în care Parlamentul a adoptat în plen proiectul de modificare a statutului aleşilor, în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR). Şeful statului a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale. Senatorii şi deputaţii au adoptat luni, în şedinţă comună extroardinară, statutul parlamentarilor. Reuniunea parlamentarilor vine în contextul în care Curtea Constituţională (CCR) a decis că unele prevederi din Statutul parlamentarilor sunt neconstituţionale.
Şedinţa de plen comun a fost convocată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru aprobarea noii variante a Statutului senatorilor şi deputaţilor, ca urmare a decizie CCR de a declara unele prevederi din statutul parlamentarilor ca fiind neconstituţionale. Potrivit modificărilor care fuseseră propuse, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului ar fi urmat să fie adresată de către ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care deputatul sau senatorul face parte pentru a fi supusă aprobării plenului Camerei.
În plus, o altă modificare propusă prevede ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să sesizeze Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere începerea urmăririi penale pentru săvârşirea unei fapte penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator în temeiul Articolului 109 din Constituţia României, republicată. Sesizarea trebuie să conţină motivele concrete, legale şi temeinice care justifică începerea urmăririi penale.
În motivarea trimisă de CCR, c