Oficialii nu au reuşit nici până la această oră să explice clar cine a greşit şi când în cazul evenimentelor de la liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care aproape 100 de elevi au fost ţinuţi împotriva voinţei lor în sălile de clasă, timp de aproximativ 3 ore, după ultima probă a examenului BACALAUREAT 2013.
Comunicatorii Poliţiei Capitalei şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au lansat în public o bâlbâială legată de forma legală în baza căreia elevii au fost ţinuţi în sălile de clasă fără voia lor. Bâlbâiala a fost întreţinută în acelaşi timp şi de premierul Victor Ponta şi de ministrul de Interne Radu Stroe, care s-au contrazis şi ei în declaraţii. Primul a spus că nu a fost respectată procedura legală, iar celălalt a explicat ulterior că de fapt aceasta a fost îndeplinită.
Procedural, oficialii Poliţiei Capitalei au explicat pentru gândul că întreaga operaţiune este coordonată de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi că poliţiştii nu au avut alt rol decât să pună în aplicare ce le-au cerut procurorii, în baza unor acte emise de aceştia. Acest lucru a fost confirmat şi de ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care a declarat că Poliţia este obligată prin lege să respecte deciziile procurorilor, singurii care au putere de decizie într-un dosar penal.
Bâlbele oficiale: de ce au fost ţinuţi 100 de elevi cu forţa în clase
Iniţial, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că există mandate de aducere emise de procurori, pentru elevii de la „Bolintineanu”. Ulterior, procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, a negat că au existat astfel de mandate, spunând că a fost vorba doar de mandate de citare la audieri pentru elevi.
Această bâlbâială a fost întreţinută şi la nivel guvernamental. Premierul Victor Ponta a declarat că anchetatori