Poliţia peruană a recurs joi la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva a mii de studenţi şi funcţionari publici, care au manifestat în capitala Lima împotriva unor reforme ce ar urma să impună standarde mai dure asupra universităţilor şi angajaţilor din sectorul bugetar.
Protestatarii şi-au exprimat dezaprobarea faţă de preşedintele Ollanta Humala, care a propus legi ce, în opinia sa, vor îmbunătăţi serviciile publice lente şi sistemul de educaţie superioară deficitar, potrivit Reuters.
În replică, contestatarii săi susţin că măsurile respective vor conduce la disponibilizarea a mii de persoane şi vor compromite autonomia universităţilor peruane. Cu toate că protestele nu au avut aceeaşi amploare ca demonstraţiile din Chile sau Brazilia care i-au sfidat pe liderii politic, ele survin după câteva luni de calm relativ.
Studenţii denunţă o propunere de lege care, potrivit lor, ar urma mai ales să aducă atingeri autonomiei universităţilor. Pentru ei, noua lege va îi va penaliza pe cei care îşi vor întrerupe studiile pentru mai mult de doi ani, pentru că aceştia se vor trezi excluşi din sistemul universitar.
Televiziunea locală a arătat cum poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor, unii dintre ei fiind înarmaţi cu bâte şi aruncând cu pietre. Mai multe persoane au fost rănite la Lima şi în timpul unor acţiuni similare în mai multe capitale provinciale.