Un studiu recent a arǎtat că gheaţa de la sucursalele britanice ale restaurantelor McDonalds, Burger King, KFC, Starbucks, Cafe Rouge şi Nando a avut niveluri de bacterii mai ridicate decât cele ale probelor de apă, prelevate din vasele toaletelor.
Datele studiului apǎrute pe site-ul dr. Mercola,prezentate de financiarul.ro, susțin că vasele toaletelor din restaurante sunt curăţate mai des decât maşinile de gheaţă. Rezultatul probelor de la Burger King a arătat că această contaminare a gheţii are o cauză umană, mai precis, vinovatul poate fi unul dintre membrii personalului care uită să se spele pe mâini”. Chiar dacă nici una dintre probele prelevate nu a prezentat riscuri imediate care să pună în pericol sănătatea consumatorilor, patru dintre aceste probe conţin niveluri de bacterii, suficient de ridicate pentru a fi clasificate drept un „risc de igienă”, a avertizat laboratorul.
Deşi studiul a fost efectuat în restaurantele din Marea Britanie, aproximativ aceleaşi rezultatele pot fi întâlnite şi la restaurantele din alte ţări, deoarece problema nu se referă la apa propriu-zisă, ci mai degrabă la răspândirea bacteriilor din maşinile de gheaţă şi/sau la lipsa de igienă a angajaţilor. Această cercetare este asemănătoare cu o anchetă efectuată în 2008 pe feliile de lămâie servite în restaurante. La acea vreme, două treimi din toate lămâile din restaurant s-au dovedit a fi contaminate cu bacterii cauzatoare de boli, inclusiv bacterii fecale. În total, 25 de microorganisme diferite şi potenţial periculoase, au fost găsite pe feliile de lămâie.
Faptul că oamenii nu mor din cauza acestor agenţi patogeni, este dovada că organismul nostru este „echipat” să ne protejeze împotriva acestor tipuri de atacuri infecţioase, dar cu siguranţă, acest lucru nu înseamnă că nu există riscul care să pună în pericol sănătatea noastră. Copiii, persoanele în vârstă şi