Cea de-a XVI-a ediţie a Atelierului de creaţie „Micii Meşteşugari”, organizată de
Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei în incinta Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, se află în plină desfăşurare.
O sută de mici meşteşugari în cinci ateliere de creaţie
Ca şi în anii anteriori, copiii, grupaţi pe ateliere de creaţie coordonate de meşteri populari, artizani şi artişti, au prilejul să înveţe, pe parcursul celor trei săptămâni (1-20 iulie), diverse meşteşuguri tradiţionale.
Începând de anul trecut, numărul locurilor pe fiecare atelier a fost limitat la 20 de participanţi, cele cinci ateliere de creaţie (modelaj în lut, prelucrarea artistică a lemnului, împletituri - tapiserie, pictură icoane pe sticlă şi încondeiere ouă) însumând un număr de o sută de mici meşteşugari.
Aşa cum ne-a spus muzeografa Iustina Humă, pentru coordonatorii atelierelor au fost preferaţi meşterii şi artiştii locali, întrucât aceştia nu trebuie să facă naveta şi sunt prezenţi zilnic în atelierele de creaţie.
Copiii modelează lutul manual, dar lucrează şi la roata olarului
Atelierul de modelaj în lut funcţionează în Casa Marginea, obiectiv care provine din zona etnografică Rădăuţi, care este chiar o casă de olar, cu două camere şi plecătoare pe două laturi. Meşterul popular Carmen Cristea îi învaţă pe copii să modeleze lutul manual, dar şi să lucreze la roata olarului.
Copiii, unii dintre ei participanţi şi la ediţiile anterioare, au dobândit deja meşteşugul modelării lutului.
Ania Elena Cracovschi, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Nr. 9 „Ion Creangă” Suceava, care la ediţiile precedente a frecventat atelierul de pictură pe sticlă, are şi cunoştinţe istorice despre acest meşteşug pe care le împărtăşeşte şi celorlalţi copii.
Bâte ciobăneşti, linguri, fluieraşe şi troiţe min