Aproape 200 de kilograme de carne şi preparate din carne cu abateri, inclusiv produse cu termenul de valabilitate expirat, au fost retrase de la comercializare de pe rafturilor unor magazine din judeţ de către comisarii Comisariatului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, ca urmare a unei acţiuni de control dispusă de către Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor. Controlul a avut loc în perioada aprilie – mai 2013, atât în magazinele din municipiul Zalău cât şi în cele din mediul rural care comercializează carne şi preparate din carne.
După cum a explicat Dorina Rednic, comisar şef adjunct al CJPC Sălaj, în urma controlului au fost indentificate abateri de la prevederile legale la un număr de 30 de operatori economici. La mai mulţi agenţi economici verificaţi, comisarii au depistat că nu se respectă condiţiile de depozitare a produselor, fiind găsite diverse sortimente de preparate păstrate în spaţiul frigorific la aceeaşi temperatură, deşi producătorul prevedea temperaturi diferite în funcţie de tipul de produs. Deasemenea, comisarii au identificat, la comercilaizare, mici formaţi în stare congelată la care nu era respectată temperatura corespunzătoare produselor congelate şi implicit, cea indicată de producător pe durata efectuarii transportului. Produsul a ajuns la vânzător în stare decongelată, motiv pentru care s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare, deşi, conform informaţiilor de pe etichetă produsul se încadra în data durabilităţii minimale, fiind achiziţionat în ziua controlului. Tot în cadrul acestui control au fost identificate la comercializare preparate care aveau data durabilităţii minimale, respectiv data minimă de consum, depăşită. Este vorba despre parizer, diverse tipuri de salamuri, parizer şi tobă.
Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Sălaj, în magazinele din judeţ s-a mai descoperit, la