Zeci familii ale copiilor botosaneni au primit alocatii desi nu mai aveau acest drept, fiind decedati. O campanie de verificare a Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala privind alocatii platite unor copii care au decedat ori unor tineri care au implinit 18 ani si nu au facut dovada continuarii cursurilor scolare situeaza judetul Botosani la jumatatea unui clasament al platilor eronate.
Conform datelor prezentate de oficiali ai Ministerului Muncii, statul roman a platit alocatii pentru 1.122 de copii care erau morti de cativa ani, precum si pentru 153 de tineri care au implinit 18 ani si nu au facut dovada continuarii cursurilor scolare. Conform acestor date la Botosani s-au incasat 35 de astfel de drepturi ilegal.
Cele mai multe plati de alocatii pentru copii decedati au fost inregistrate in Suceava (87), Bucuresti (84), Timis (74), Iasi (70), Teleorman (47), Constanta (46), Neamt (45) si Vaslui (40). Doar judetele Brasov si Gorj nu au facut nicio plata pentru copii decedati, iar judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Braila, Covasna, Giurgiu, Harghita, Maramures, Prahova si Valcea au inregistrat pana in 10 cazuri fiecare.
Cele mai multe plati de alocatii pentru tineri de peste 18 ani care au abandonat scoala au fost inregistrate in judetele Sibiu (18), Iasi, Alba (cate 17), Vaslui (16), Neamt (14), Cluj (12) si Olt (11).
La nivel national, valoarea totala a prejudiciului nu a fost inca stabilita, intrucat raportul nu a fost deocamdata finalizat. Intreaga suma urmeaza sa fie recuperata, existand trei variante prin care se poate face acest lucru: prin angajament de plata, prin mentinerea sumelor direct de la angajator sau prin executarea celor care au fraudat, de catre ANAF.
In acelasi timp cei de Agentia Judeteana de Prestatii si Inspectie Sociala urmeaza sa se stabileasca in cate dintre aceste cazuri a fost vorba de erori si in