Cel mai ingrijorator aspect reliefat de rezultatele recensamantului din 2011 este legat de structura pe varste a populatiei, care arata ca in 10 ani dezechilibrul fondului de pensii va fi si mai mare decat acum, a explicat sociologul Mircea Kivu.
Acesta a comentat pentru Ziare.com rezultatele ultimului recensamant, date publicitatii joi de Institutul National de Statistica.
INS a publicat rezultatele finale ale recensamantului - suntem mai putini romani
Mircea Kivu precizeaza de la bun inceput ca acest recensamant are un grad mai mare de aproximare decat de obicei, date fiind si conditiile in care s-a desfasurat. De asemenea, sociologul spune ca un lucru bun este dublarea in ultimii 10 ani a numarului de absolventi de facultate, desi trebuie sa admitem ca, din punct de vedere calitativ, rezultatul este viciat de existenta "fabricilor de diplome".
In ce priveste structura populatiei pe etnii, iese in evidenta scaderea numerica a minoritatii germane, dar si cresterea celei rrome, chiar daca nu toti membrii acestei comunitati s-au declarat la recensamant, iar specialistii estimeaza ca numarul rromilor este de fapt dublu.
Totodata, Mircea Kivu subliniaza faptul ca recensamantul nu limpezeste situatia romanilor care traiesc in afara granitelor si nici nu are vreo relevanta cu privire la stabilirea numarului de alegatori, deci nici cu privire la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui.
Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!
Cat de exacte sunt aceste rezultate, tinand cont de modul in care s-a desfasurat recensamantul in 2011, boicotat de o buna parte dintre cetateni la recomandarea unor politicieni?
La orice recensamant exista un grad oarecare de aproximare, dar de data asta ma tem ca este ceva mai mare decat de obice