Un imobil rezidenţial, o clădire de birouri operaţională încă din 2006, marile centre de afaceri recent demarate şi una dintre vedetele noilor zone de producţie ar putea avea certficare oficială.
Clujul este deocamdată slab reprezentat pe harta verde naţională şi internaţională: are doar două clădiri oficial ecologice în judeţ - fosta unitate Nokia din Jucu şi clădirea Amera Tower de pe Calea Baciului.
Mai mulţi dezvoltatori de proiecte încă în şantier dar şi proprietari de clădiri funcţionale au în curs de pregătire certificarea în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial, LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania), potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC). „Clujul este în topul listei în ceea ce priveşte activităţile verzi", constată Steven Borncamp, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi. Totuşi, judeţul are deocamdată doar două clădiri cu certificare oficială în unul dintre sisteme: fosta unitate de producţie Nokia (acum De'Longhi) şi imobilul de birouri Amera Tower, de pe Calea Baciului.
Cluj-Napoca este însă primul oraş care a introdus o reducere de 50% a impozitului în cazul clădirilor verzi. „Clujul este încă la faza de pionierat în ceea ce priveşte clădirile verzi. Bucureştiul are multe exemple. La Cluj există deocamdată clădirea Amera Tower, certificată, există Transylvania College, unitate de învăţământ eficientă energetică, dar urmează ca şi alte imobile care au început demersurile în acest sens să primească certificarea", a menţionat Alexandra Stoica, manager al DAS Engineering, specializată în lucrări de instalaţii, companie membră a RoGBC. Pe o piaţă a birourilor în care concurenţa devine acerbă odată cu livrarea de spaţii în trei noi mari centre de afaceri, proprietarii celor existente îşi eficientizează activitatea.
„Pentru Maestro Business Center demersurile pentru obţinerea u