O intervenție militara în regiune crează un precedent periculos pentru regimul de la Ankara.
Reactii continua in lumea intreaga dupa ce presedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost inlaturat, in urma manifestatiilor populare anti-regim si interventiei armatei. Cum se explica diversele reactii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Arabia Saudita a salutat interventia armatei egiptene si recunoscut noul regim. La fel si Emiratele Arabe Unite. Qatarul insa a exprimat rezerve. Turcia a criticat interventia armatei. State europene exprima ingrijorare pentru perturbarea mersului democratiei in Egipt. Statele Unite sint si ele preocupate de faptul ca presedintele democratic ales a fost inlaturat si cer armatei sa transfere cit mai repede cu putinta puterea unei autoritati civile alese. Fiecare dintre aceste pozitii are cite o explicatie specifica.
Regimul saudit a avut o relatie tensionata cu Fratia Musulmana, miscarea islamista din care Morsi provine. Pe de alta parte insa, poate cu exceptia Libiei, in toate tarile care au avut o asa numita „Primavara araba”, regimurile care au urmat sint de sorginte islamista, multe versiuni ale Fratiei. Siria a salutat schimbarea de regim, stiut fiind faptul ca fosta administratie egipteana a fost foarte critica la adresa manierei in care Damascul reprima insurgenta. In noiembrie 2012, Assad a amenintat ca miscarea Hezbollah va riposta daca Egiptul ataca Siria. De curind, Morsi a dispus inchiderea ambasadei Egiptului la Damasc.
Qatarul a sprijinit financiar Fratia Musulmana si deci avea o investitie in succesul regimului egiptean care tocmai a cazut. Turcia are o situatie speciala. Statul turc modern are la origine un regim autoritar de sorginte militara si de-a lungul anilor, armata s-a autoproclamat aparatoarea valorilor laice, care fac parte integranta din viziunea