Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, susţine analiza în profunzime a implicaţiilor ce ţin de modificările Constituţiei, motiv pentru care salută o posibilă amânare a organizării referendumului de modificare a Legii fundamentale.
"Suntem foarte bucuroşi că am aflat că e puţin probabil ca această reformă să fie adoptată anul acesta şi că va fi mai mult timp pentru discuţii. Mai sunt şi alte elemente legate de poziţia Consiliului Legislativ, săptămâna viitoare va fi emisă şi o poziţie a Curţii Constituţionale şi ni se pare necesar să aveţi la dispoziţie suficient timp pentru a discuta în profunzime aceste aspecte. Iar Comisia de la Veneţia va continua să colaboreze cu Comisia constituţională din România şi sperăm să mai facem o vizită aici, înainte ca această Constituţie să fie adoptată definitiv de Parlamentul dvs.", a explicat Thomas Markert, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Secretarul forului de la Veneţia a mulţumit pentru discuţiile "foarte constructive" pe care le-a avut în România, pe parcursul ultimelor două zile, adăugând că pentru membrii delegaţiei a fost important să vină în ţara noastră, pentru a înţelege mai bine proiectul de revizuire a Constituţiei.
În primul rând, vizita a fost una de informare şi s-au purtat discuţii despre anumite articole şi felul în care ele ar putea fi mai bine formulate, a declarat Markert. "Nu în această vizită ne vom exprima opinia în legătură cu acest proiect, ci mai târziu, într-o întâlnire ulterioară a Comisiei de la Veneţia. Ce aş vrea însă să subliniez acum este că aceasta este o reformă foarte importantă, sunt propuse mai mult de o sută de amendamente Constituţiei ţării dumneavoastră şi o asemenea reformă importantă are nevoie de timp pentru a fi discutată şi pentru a se reflecta asupra ei", a arătat el.
Vineri, la Palatul Parlamentului, membrii delegaţiei Comisiei Consili