Veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie, au fost de 2.521 lei, în primul trimestru din acest an, în timp ce cheltuielile totale s-au situat, în medie, la 2.312 lei lunar, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
'Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul I 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.521 lei pe gospodărie şi 882 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.028 lei lunar pe gospodărie (709 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 493 lei lunar pe gospodărie (172 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodăriilor)', se arată în comunicatul INS.
Potrivit sursei citate, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (23,3%), veniturile din agricultură (2,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (19,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,7%).
'Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, în trimestrul I 2013, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 28,3% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 10,6% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 61,8% din salarii, de 23,3% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 9,0% din total. În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 41,6%