„Ţinta noastră este să asigurăm încălzire ieftină în unităţile pe care le avem în subordine”, a afirmat joi, şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, solicitând plenului CJ Suceava să facă cât mai repede un studiu de piaţă şi să pregătească partea tehnică şi financiară pentru înfiinţarea unei companii care să producă peleţi din paiele rezultate în urma culturilor agricole vegetale, ca sursă de energie regenerabilă pentru încălzirea centrelor de plasament, a centrelor de asistenţă socială, dar şi în alte instituţii locale. Preşedintele CJ Suceava a arătat că factura de încălzire numai pentru unităţile din subordinea CJ Suceava a fost în iarna trecută de aproximativ două milioane de euro (8 milioane de lei) şi consideră că, prin realizarea unui sistem de încălzire folosind resurse regenerabile, o mare parte din fondurile care sunt folosite pentru încălzire vor putea fi îndreptate spre dezvoltare.
Nechifor a explicat într-o conferinţă de presă că firma ce urmează să fie înfiinţată de CJ Suceava în asociere cu mai multe consilii locale, va construi o fabrică de producere a agropeleţilor, folosind reziduurile culturilor de păioase. El a precizat că peleţii rezultaţi vor fi folosiţi, în principal, pentru încălzirea centrelor de plasament, al centrelor de asistenţă socială, dar şi pentru şcoli, sedii de poliţie sau primării din localităţile partenere. „Vom folosi economiile rezultate din scăderea costurilor încălzirii la proiecte de dezvoltare”, a spus Nechifor.
Şeful administraţiei judeţene consideră că această soluţie este novatoare şi presupune beneficii importante, pe lângă reducerea costurilor înfiinţându-se locuri de muncă în mediul rural, iar agricultorii, care acum ard paiele rezultate, vor valorifica aceste reziduuri.
Cătălin Nechifor a arătat că fabrica, a cărui cost este de aproximativ 200.000 de euro, cu tot cu spaţiile d