Trei milioane de europeni contractează o infecţie la spital în fiecare an, arată un raport al Centrului European pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor. De altfel, în fiecare zi, 80.000 de locuitori ai Uniunii Europene revin la medic pentru a se trata de o infecţie luată din spital.
Majoritatea infecţiilor pe care le putem lua inclusiv din sala de aşteptare a spitalelor sunt uşoare şi pot fi tratate fără prea multe probleme. Dar există şi infecţii cu „superbacterii“, cum este cea cu stafilococul auriu multirezistent, care pot pune serios în pericol starea organismului. Tratamentul acestora poate dura luni întregi, poate necesita internare şi este foarte costisitor.
Un sondaj al Centrului European pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor arată că, în fiecare zi, unul din 18 pacienţi ai spitalelor europene dobândeşte cel puţin o infecţie intraspitalicească – nosocomială, în termeni medicali. Astfel, într-un an, 3,2 milioane de pacienţi europeni suferă o infecţie contractată din spital.
Antibioticele ar trebui administrate echilibrat
„Infecţiile contractate în unităţile sanitare sunt o majoră problemă de sănătate publică şi o ameninţare pentru pacienţii europeni“, spune Marc Sprenger, directorul ECDC. Multe dintre acestea ar putea fi prevenite dacă fiecare spital european ar fi supus unor programe susţinute, prelungite şi bine gândite de control al infecţiilor.
„De asemenea, ar trebui utilizate mai echilibrat antibioticele, fiindcă Europa poate rămâne, în curând, fără arme împotriva infecţiilor“, a subliniat Sprenger.
Cele mai multe infecţii intraspitaliceşti sunt contractate în unităţile de terapie intensivă, unde nici mai mult, nici mai puţin de 19,5% din pacienţi dobândesc cel puţin un agent patogen.
Care este situaţia României
Potrivit raportului ECDC realizat în 2011-2012, România se numără printre ţările europene