Reţete de vară
Dulceaţă de prune (renglote) verzi
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 1 kg prune verzi (renglote), 100 ml zeamă de lămâie (cam de la 4-5 lămâi), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 4-5 linguri limoncello.
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală prunele, se taie în două şi li se scot sâmburii. Se taie miezul mărunt şi se pune într-o cratiţă mare. Se mixează cam o treime din prune şi se adaugă zeama de lămâie şi zahărul.
2. Se pun fructele pe foc şi se fierb cu "bulbuci", circa 3 minute, amestecând întruna. Se încorporează limoncelllo, se face proba de închegare, se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Durata preparării: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.
Dulceaţă de căpşuni şi pere
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 500 g căpşuni, 5 pere bine coapte (circa 750 g), zeama a două lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală căpşunile, se curăţă şi se taie mărunt.
2. Se spală perele, se curăţă de coajă, se taie în patru şi se îndepărtează partea lemnoasă. Se taie miezul bucăţele şi se pune imediat într-o cratiţă mare, împreună cu zeama de lămâie. Se adaugă căpşunile şi zahărul.
3. Se pun fructele pe foc şi după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 4 minute, cu "bulbuci", amestecând încontinuu. Se face testul de închegare, se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Timp de preparare: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.
Dulceaţă de vişine şi prune
Ingrediente (pentru 7-8 borcane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g vişine, 1,25 kg prune, zeama a două lămâi, 1 baton de vanilie, 500 g zahăr gelifiant 3:1 (pentru 1,5