* Încă din 2009, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă introducerea vaccinării anti-rotavirus în Programele Naționale de Imunizare din toate țările, pentru a proteja copiii de această afecțiune
România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, la copii de până în 5 ani, iar OMS atrage atenția că infecțiile cu rotavirus sunt responsabile pentru un procent important de 30% din decesele copiilor.
Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,4 ‰ (9,4 morți la 1000 de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.
În județul Tulcea, în anul 2012 mortalitatea infantilă a cunoscut o ușoară scadere față de 2011: anul trecut s-au înregistrat 14 cazuri, iar cu un an înainte au avut loc 23 de decese copii de mai puțin de un an.
Recomandări
Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecțioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și cu cele împotriva infecției cu rotavirus sau a varicelei.
Gastroenterita cauzată de rotavirus este o boală extrem de contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Aceasta se tratează de obicei în spital și în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicații severe. Conform OMS, copiii sub 5 ani, dar în special cei cu vârsta între 6 luni și 2 ani sunt cei mai vulnerabili la această boală, care face peste 500.000 de victime în rândul copiilor, în fiecare an.
* Încă din 2009, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă introducerea vaccinării anti-rotavirus în Programele Naționale de Imunizare din toate țările, pentru a proteja copiii de această afecțiune @N_