La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,4380 - 4,4400 lei, respectiv cu 0,55 bani peste nivelurile de joi, din jurul orei 16:30, de 4,4325 - 4,4345 lei/euro.
Ulterior, cursul a fluctuat foarte aproape de 4,44 lei/euro până în jurul orei 15:30, când paritatea a urcat rapid peste 4,45 lei/euro, însă a stat pentru scurt timp peste acest nivel.
Mişcarea a fost în linie cu cea înregistrată de zlot şi forint şi a fost influenţată indirect de întărirea dolarului în raport cu euro, în urma publicării unor date peste aşteptări privind piaţa forţei de muncă din SUA. De regulă, dolarul este considerat un plasament mai sigur decât euro, iar evoluţia monedelor statelor din regiune în raport cu euro este influenţată indirect de dinamica parităţii dolar/euro, întrucât valutele din regiune sunt considerate de investitori drept active cu grad de risc mai ridicat decât euro.
"Datele din SUA au fost bune, însă unii investitori le-au interpretat ca o apropiere a momentului în care Fed (banca centrală americană - n.r.) va începe să crească dobânzile, iar asta a dus la aprecierea dolarului", a afirmat un dealer.
În jurul orei 16:30, pe piaţa de la Bucureşti, băncile cotau euro la 4,4460 - 4,4475 lei, respectiv cu 1,3 - 1,35 bani peste închiderea de joi, astfel că leul este în scădere cu 0,3% în raport cu euro.
În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în scădere cu câte 0,6% faţă de moneda europeană. În şedinţa precedentă, zlotul şi forintul s-au apreciat cu până la 1%, în timp ce leul a avansat cu 0,4%, în urma anunţului preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi că instituţia va menţine sau va reduce dobânzile "o perioadă prelungită de timp".
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut vineri pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4403 lei/euro. Paritatea este cu 0,17 bani sub cea pu