Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.
În motivarea instanţei este precizat şi faptul că, prin fraudarea bacalaureatului de către un elev care a dat bani pentru a cumpăra influenţa, poate fi declarat „admis la o facultate în defavoarea celui care a promovat în mod legal examenul”.
De asemenea, este precizat şi faptul că prin această modalitate se poate în mintea oamenilor „se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanţii statului să vegheze la buna desfăşurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia nici un fel de măsură şi care nu sunt trase la răspundere penală aşa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate şi cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente şi nu să le creeze”.
De asemenea, tribunalul mai arată că prin acest fel „se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani”.
Vărzaru, recurs la decizia de arestat preventiv pentru 29 de zile
Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, fiind cercetată pentru fraudă la bacalaureat. Decizia instanţei nu a fost una definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit procurori