Veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 2.521 lei, in primul trimestru din acest an, in timp ce cheltuielile totale s-au situat, in medie, la 2.312 lei lunar, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul I 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.521 lei pe gospodarie si 882 lei pe persoana.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.028 lei lunar pe gospodarie (709 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 493 lei lunar pe gospodarie (172 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,3%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (19,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,7%).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.
Astfel, in trimestrul I 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 28,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 61,8% din salarii, de 23,3% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 9,0% din total.
In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 41,6% din