Militanţii pro-Morsi şi militarii egipteni s-au înfruntat vineri într-un schimb de focuri. Ample proteste au fost organizate la Cairo de mişcarea Fraţii Musulmani care a denunţat "lovitura de stat militar" prin care a fost demis preşedintele islamist. Tot vineri, Uniunea Africană a decis suspendarea Egiptului din organizaţie.
După ce susţinătorii regimului Mohamed Morsi au fost implicaţi într-un schimb de focuri cu militari egipteni în Capitala Egiptului pe fondul organizării de către Fraţii Musulmani a unor ample manifestaţii, opoziţia egipteană a anunţat că va organiza, la rândul său, propriile proteste, scrie Mediafax.
Fiindcă islamişti înarmaţi au atacat un aeroport în oraşul El Arish din Sinai, armata egipteană a anunţat o stare de urgenţă în provinciile Sinaiul de Sud şi Suez. 'Starea de pregătire' a fost ridicată la cel mai înalt nivel în cele două provincii, din cauza acestui atac, a afirmat un comandant al armatei egiptene, Osama Asakar.
În urma demiterii lui Morsi, într-un comunicat publicat în noaptea de joi spre vineri, militarii au îndemnat populaţia la unitate şi "reconciliere". Forţele armate au cerut renunţarea la "răzbunare" pentru a "realiza reconcilierea naţională", într-un text publicat pe pagina oficială de Facebook. În plus, armata a afirmat că "măsurile excepţionale şi arbitrare împotriva oricărei mişcări politice" ar trebui să fie evitate, cu referire la forţele de securitate care au întreprins măsuri represive împotriva liderilor mişcării Fraţii Musulmani, din care provine Morsi. Armata a subliniat că "adunările paşnice şi libertatea de exprimare sunt drepturi garantate pentru fiecare". Joi dimineaţa, preşedintele Curţii Constituţionale din Egipt, Adly Mansour, a fost învestit în funcţia de preşedinte interimar, înlocuindu-l pe Morsi.
Mai mult, Uniunea Africană a decis suspendarea Egiptului ca răspuns un 'schimb de pu